Ciorba de fasole



Ingrediente:
- 300 g fasole boabe;
- 300 g bacon/afumatura...
- 2 morcovi;
- o ceapa;
- 100 ml suc de rosii (eu am de la mama :D);
- 2 linguri pasta de tomate;
- sare;
- piper;
- marar;
- cimbru (optional).

Mod de preparare:
Fasolea isi cam tripleaza volumul la fierbere, deci se alge cantitatea de boabe in functie de cata ciorba se doreste sa iasa. In mod normal vreo 300 de grame.
Se alege fasolea, eliminand boabele "defecte". Se lasa la inmuiat peste noapte in apa. Eu nu fac asta niciodata pt ca nu imi amintesc manevra in timp util. Nu-i asa nenorocire daca se rateaza inmuierea. Se pune la fiert in apa rece. Cand incepe sa clocoteasca se scurge toata apa si se pune din nou la fiert pana clocoteste din nou. Procedeul se repeta de trei ori pt ca fasolea sa nu provoace...probleme. Tot pt evitarea acelorasi probleme se poate pune la fiert, impreuna cu fasolea, un cartof intreg, curatat de coaja, care se scoate cand fasolea este fiarta sau cand da semne ca incepe sa se sfarame.

Se taie in cuburi mici morcovii si se pun si ei in oala. Fasolea trebuie sa fiarba in mod normal vreo 2 ore ca sa fie gata. Dupa prima ora si un sfert se taie afumatura/baconul dupa preferinta, bucati mai mici sau mai mari, si se pune in oala. Dupa aceea se taie ceapa marunt si se caleste in 2 linguri de ulei intr-un alt recipient, eventual o tigaie. Cand e rumenita ceapa se adauga sucul de rosii si bulionul peste ea. Se lasa sa fiarba 2-3 minute si se rastorna aceasta..."prajeala" (asa zice bunica ca se numeste) peste ciorba. Se mai lasa la fiert inca 15 min. Trebuie sa ne asiguram ca fasolea e fiarta totusi, sunt diverse tipuri, unele firb mai repede, altele mai greu. Se pun: sare, piper, marar tocat si, eventual, cimbru si se opreste focul.
Pofta buna!
Ciorba de fasole cu afumatura
O zi delicioasa,
Cami

Un comentariu: