Paine de casa

paine de casa

Ingrediente:
- 500 g faina;
- 25 g drojdie;
- un pliculet praf de copt;
- 1/2 lingurita de sare;
- 250 ml apa;
- mac/susan.



Mod de preparare:
Ingredientele folosite trebuie sa fie la temperatura camerei.
Faina se pune intr-un castron mare si se face, cu ajutorul unei linguri, o gaura in mijloc. Drojdia se faramiteaza, se pune peste ea apa, si se amesteca bine. Amestecul de drojdie se pune in faina si se amesteca usor, incorporand in compozitia lichida putina faina pana cand se formeaza maiaua. Ea trebuie sa aibe consistenta unei smantani subtiri.
Se lasa la dospit 20 de minute. Locul unde sta coca la dospit trebuie sa fie calduros. Apoi se adauga sarea si praful de copt si se framanta din toata compozitia coca.

Se lasa din nou la dospit pentru 40 de minute si apoi se framanta din nou. Se pune aluatul in forma tapetata cu hartie pentru copt. De data aceasta eu am facut o paine in forma de floare pe care am copt-o in forma rotunda. Am impartit aluatul in 7 parti egale pe care le-am modelat in forma se sfera si le-am asezat in tava. Odata pus in forma, aluatul se mai lasa aluatul inca 40 de minute la dospit. Apoi se unge cu un galbenus de ou sau cu putina apa si se pun desupra seminte de mac sau susan.

Se pune tava la cuptor la foc mediu pentru 40 de minute. Se incearca cu o scobitoare pentru a vedea daca painea este coapta. Daca nu ramane coca pe scobitoare, atunci este gata.
Pofta buna!
paine de casa
O zi delicioasa,
Cami

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu