Tort tiramisu cu fructe de padure

Tort tiramisu cu fructe de padure

Ingrediente:
- doua pachete mari de piscoturi;
- 600 g fructe de padure;
- 600 ml suc de fructe de padure;
- 500 g mascarpone;
- 500 g zahar;
- 500 g frisca lichida;
- 7 albusuri de ou.

Mod de preparare:
Sosul:
Se folosesc fructe de padure proaspete. Din pacate eu nu am gasit, asa cm folosit din cele congelate. Am pus 300g de fructe combinate: zmeura, mure, afine si 300g zmeura. Toate fructele impreuna cu zeama pe care au lasat-o impreuna cu 150 g zahar se mixeaza bine in vasul de la robot. Se tine sosul la rece pana cand se va folosi. Se pastreaza cateva fructe intregi pt decorare.

Crema:
Toate ingredientele (in afara zaharului) trebuie sa stea la rece pana cand va veni randul lor la folosire. Intr-un vas se bat cu mixerul albusurile spuma tare, apoi se adauga 300 g de zahar si se bate iar foarte bine compozitia pana cand acesta se topeste. Apoi se adauga mascarpone si se bate din nou cu mixerul pana cand crema este fina. Separat se bate frisca. Apoi cele doua compozitii se amesteca impreuna. Se adauga, daca se doreste, cateva linguri cu sos de fructe de padure pt a-i schimba culoarea compozitiei. Se pune in frigider pana cand se va folosi.

Siropul:
Sucul se amesteca cu 50g de zahar. Acesta se va folosi pentru insiropatul piscoturilor.

Asezarea:
Se acopera cu folie alimentara o tava adanca care sa aibe dimensiunile tortului care se doreste sa iasa. Eu am facut un tort maaare, cu dimensiuni de 35 cm/25 cm. (Folia pusa trebuie sa depaseasca marginile tavii pt ca la sfarsit vom acoperi cu ea tot tortul.) Pe funful tavii pregatita cu folie alimentara se pune un strat subtire de crema. Peste crema se aseaza unul langa altul piscoturi inmuiate pt doua secunde pe fiecare parte in sirop. Piscoturile se aseaza cu partea fara zahar deasupra. Dupa ce s-a acoperit toata suprafata cu piscoturi e pune deasupra, cu o ligura, 1/4 din sos. Deasupra se pune un strat de crema care se intinde uniform. Se repeta operatiunea - piscoturi insiropate, sos, crema inca o data sau de doua ori, in functie de ca de inalta se doreste prajitura. Eu am pus trei straturi de piscoturi. Ultimul strat va fi de crema. Se pastreaza 1/4 din cantitatea de sos pt ornare. Ar fi bine sa se pastreze si 2-3 linguri de crema pt faza finala. Se acopera tortul cu marginile foliei si se da la rece pt minim 3 ore.

Ornarea:
Pe o tava cu cel putin 10 cm mai mare ca dimensiunile tavii folosite anterior si care sa nu aibe peretii inalti se rastoarna tortul pregatit anterior. Se va face cu grija astfel: se desface folia de deasupra, se pune tava goala peste cea plina, apoi rapid, se intorc ambele tavi invers. Apoi se desface cu grija folia de pe tort. In felul acesta partea de dedesupt a tortului a devenit cea de deasupra. Daca tortul nu este acoperit peste tot cu crema se vor folosi cele 2-3 linguri oprite anterior pt a astupa golurile. Pe margini se lipesc piscoturi neinsiropate asezate in picioare. Piscoturile stau si fara a se lega tortul cu funda, dar ...e mai dragut daca i se leaga si o funda de jur imprejur. Deasupra se toarna si se niveleaza un strat de sos de fructe. Se decoreaza cu fructele intregi oprite anterior.

Eu am facut tortul pentru ziua lui Cip. L-a dus la serviciu. A fost apreciat de colegii lui (care apropos, formeaza unul din cele mai frumoase grupuri de colegi pe care l-am intalnit vreodata). Am primit telefoane de multumire si apreciere de la ei. Din pacate, tortul nu a fost suficient pt cat de multi au fost ei, desi eu m-am straduit sa il fac cat de mare am putut, asa ca a cam fost "bataie" pe el si nu a apucat nimeni sa faca poze cu vreo felie de tort pe care sa v-o arat. Dar a aratat cu siguranta ca orice tiramisu obisnuit.
Tort tiramisu cu fructe de padure
Multi ani traiasca, multi ani traiasca, la multi ani!!! Cine sa traiasca, cine sa traiasca?! La multi ani! Cip sa traiasca, Cip sa traiasca! La multi ani!
La multi ani, Cip!!! Sa-mi fii sanatos si sa ai parte de tot binele din lume!
Tort Tiramisu
Pofta buna!
O zi delicioasa,
Cami

4 comentarii:

  1. vaaai! mi-ai umplut gura cu apa la vederea acestui tort pt ziua lui cip. arata super si sunt convinsa ca e la fel de bun precum arata. FELICITARI ! ai maini de aur si multa rabdare

    RăspundeţiȘtergere
  2. super tare reteta :) acum l-am termitat ;))) ma gandeam ca nu-mi va iesi... insa a iesit super fain :X:X:X abea astept sa-l incepem !!!! i-am pus si eu o fundita , a iesit super frumos ! multumesc multtttt , cu ajutorul tau le-am pregatit alor mei o surpriza frumoasa ,dulce si gustoasa :P

    RăspundeţiȘtergere
  3. am facut acest tort cu ocazia zilei de 8 martie,si i.am pus o fundita rosie.a iesit super bun si toata lumea a fost incantata

    RăspundeţiȘtergere