Maioneza

sos de maioneza

Ingrediente:
- 2 oua;
- 150 ml ulei;
- zeama de la 1/2 lamaie.

Mod de preparare: Se fierbe un ou tare. Se scoate oul din apa in care a fiert si sa lasa la racit fara a-l pune in apa rece. Apa rece ii inmoaie galbenusul. Galgenusul fiert si racit si galbenusul de la oul crud se vor folosi pentru maioneza.
Galbenusul fiert se zdrobeste cu o furculita si se amesteca cu cel crud si cu putina zeama de lamaie. Aceasta din urma are rolul de a ajuta maioneza sa nu se "taie" si de a o face mai putin gretoasa.

Treptat, incepand cu 1-2 linguri odata, se adauga ulei amestecand in continuu intr-un singur sens. Este important sa se foloseasca o lingura de lemn. Din cand in cand, cand maioneza devine prea vascoasa, se mai adauga si zeama de lamaie. Cand tot uleiul este incorporat maioneza este gata. Pentru o cantitate de maioneza mai mare se folosesc mai multe galbenusuri. Doua galbenusuri permit 150 ml ulei.

Daca maioneza se "taie", adica devine "branzita" la aspect, se repara in felul urmator: intr-un alt vas se pune un galbenus crud. Peste galbenus se adauga o lingura de maioneza "taiata" si se incorporeaza incet. Tot asa, putin cate putin, se incorporeaza toata maioneza veche in cea noua.
Sosul de maioneza se poate folosi pentru salate, amestecat cu usturoi pentru fripturi, si in orice alte combinatii dorite.
sos de maioneza
O zi delicioasa,
Cami

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu