Crema de zahar ars


Ingrediente:
- 1/2 l lapte;
- 4 oua;
- 300 g zahar;
- zahar vanilat;
- esenta de vanilie.

Mod de preparare:
Jumatate din cantitatea de zahar se pune la caramelizat intr-o cratita la foc mic. Se amesteca continuu pana cand culoarea zaharului devine aurie. Daca zahaul se caramelizeaza prea mult se arde si devine amar la gust. Imediat ce zaharul este caramelizat se pune in forma in care urmeaza sa facem crema de zahar ars. De data aceasta eu am folosit forme mici pentru tarte si am facut astfel 4 portii de crema. E mai comod, dar nu si mai estetic (mai ales cand este pregatita pentru musafiri), sa fie folosit un vas mare cu capacitatea de aproximativ un litru.
Fiecare forma se unge cu zahar caramelizat pe toti peretii, cu mare atentie ca nici o picatura de zahar sa ajunga pe maini. E cu adevarat periculos; eu am un semn pe deget de la prima crema pregatita acum vreo 15 ani.

Formele astfel pregatite se lasa la racit.
Intre timp, intr-un vas, se amesteca cu mixerul ouale intregi impreuna cu zaharul si zaharul vanilat. Se adauga apoi laptele rece si esenta de vanilie. Se amesteca toata compozitia.
Aceasta compozitie se imparte in mod egal in vasele cu peretii caramelizati care intre timp s-au racit.


Intr-un recipient mai mare in care sa incapa vasul/vasele folosite pentru crema se pune apa rece. Daca vasul cu crema s-ar sprijini in manere pe vasul mai mare cu apa rece ar fi perfect. Astfel crema iese foarte fina pe toata suprafata ei. Daca nu este posibil acest lucru se pun pur si simplu recipientele cu crema in vasul cu apa. Apa trebuie sa acopere 2/3 si vasul cu crema. Se dau recipientele la cuptor la foc mediu pentru 45 de minute. In tot acest timp, tot pentru ca crema sa iasa foarte fina, este indicat sa nu se permita apei din recipentul mare sa fiarba, se completeaza din cand in cand cu apa rece.
Dupa 45 de minute crema se intareste, se face aurie la suprafata si pluteste in siropul rezultat in urma topirii zaharului caramel.

Se serveste rece si se poate decora cu frisca.
Pofta buna!

O zi delicioasa,
Cami

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu