Tort cu mousse de cafea

tort cu mousse de cafea

Ingrediente:
Pentru blat:
- 3 oua;
- 6 linguri cu zahar;
- 5 linguri cu faina;
- 2 linguri cu cacao;
- un plic de zahar vanilat;
- un plic cu praf de copt.
Pentru mousse de cafea:
- 5 oua;
- 500 ml frisca nebatuta;
- 10 linguri cu zahar;
- 250 ml cafea;
- 100 g ciocolata cu lapte sau amariue;
- un pliculet de zahar vanilat;
- 3 pliculete de gelatina;
- 2 linguri esenta de portocala/vanilie.

Mod de preparare:
Blatul:

Albusurile se bat spuma. Galbenusurile se amesteca foarte bine cu zaharul si zaharul vanilat. Se adauga faina amestecata cu praful de copt. Se adauga apoi cacaoa. Apoi, aceasta compozitie se toarna peste albusurle batute spuma.

O tava cu pereti detasabili se tapeteaza cu hartie de copt.

Se toarna compozitia pt blat in tava si se pune la copt la foc mediu pentru jumatate de ora. Pentru a verifica daca blatul este copt se infige o scobitoare in el. Daca scobitoarea are coca pe ea, mai trebuie lasat, daca scobitoarea e curata, blatul este copt.
Dupa ce s-a racit, blatul se scoate din forma si se taie din el 2 cm circular, de jur imprejur. Se poate folosi o farfurie rotunda cu dimensiunea potrivita. Acest lucru se face pentru ca la sfarsit, cand tortul este gata, sa nu se vada pe margini blatul ci doar mousse-ul de cafea. Blatul se pune inapoi in tava cu pereti detasabili si se insiropeaza cu 100 ml de cafea.

Mousse de cafea:

Ouale se bat bine cu zaharul si zaharul vanilat. Ciocolata se topeste intr-un vas, care la randul lui se pune intr-altul cu apa clocotita. Se adauga peste oua si zahar. Gelatina se pune la inmuiat in cafeaua rece timp de 10 minute, apoi se introduce vasul intr-altul cu apa fierbinte si se amesteca bine. Gelatina si cafeaua se adauga peste compozitia anterioara si se amesteca din nou. Frisca se bate, bine si se adauga peste compozitia pregatita anterior.

Aceasta spuma se pune peste blatul pregatit anterior. Se niveleaza frumos desupra.
Se decoreaza...dupa gust. Se tine la rece cel putin 4 ore inainte de a se scoate din tava.

Eu am facut tortul acesta pentru petrecerea de Revelion. Tot pentru petrecere am facut si prajitura cu branza. Cei care au taiat tortul au folosit acelasi cutit cu care au taiat si prajitura fara sa-l curete si l-au cam bruscat la scoaterea din forma de aceea pozele nu sunt deloc reusite :( Dar a fost chiar bun.
Pofta buna!
tort cu mousse de cafea
tort cu mousse de cafea
tort cu mousse de cafea
O zi delicioasa,
Cami

3 comentarii:

  1. Buna! Iti multumesc pentru reteta! Am facut si eu ieri acest tort, de fapt primul tort din viata mea! Si a iesit chiar bine, toata lumea l-a apreciat! Si ma gandesc ce sa mai incerc si astazi... Felicitari pt blog!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna,
    Arata minunat :)Un plic de gelatina granule nu este suficient? Tie cat de tare ti-a iesit crema? ms

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata foarte bine ,felicitari!Prima data nu intelegeam unde ''zboara'' o parte din blat,dar m-am lamurit,as vrea sa il incerc.Ce dimensiune are tava?multumesc!

    RăspundețiȘtergere