- 300 g fasole uscata;
- 300 g afumatura (ciolan afumat/carnati afumati);
- o ceapa;
- 100 ml suc de rosii (eu am de la mama :D);
- 2 linguri pasta de tomate;
- 2 linguri ulei;
- sare;
- piper;
- marar;
- cimbru (optional).
Fasolea isi cam tripleaza volumul la fierbere, deci se alge cantitatea de boabe in functie de cata mancare se doreste sa iasa. In mod normal vreo 300 de grame. Se alege fasolea, eliminand boabele "defecte". Se lasa la inmuiat peste noapte in apa. Eu nu fac asta niciodata pt ca nu imi amintesc manevra in timp util. Nu-i asa nenorocire daca se rateaza inmuierea.
Se pune la fiert in apa rece. Cand incepe sa clocoteasca se scurge toata apa si se pune din nou la fiert pana clocoteste din nou. Procedeul se repeta de trei ori pt ca fasolea sa nu provoace...probleme. Tot pt evitarea acelorasi probleme se poate pune la fiert, impreuna cu fasolea, un cartof intreg, curatat de coaja, care se scoate cand fasolea este fiarta sau cand da semne ca incepe sa se sfarame.
Carnatii se pot praji separat inainte sau nu. De data aceasta eu i-am prajit inainte.
Se taie ceapa marunt si se caleste in 2 linguri de ulei intr-o tigaie. Cand e rumenita ceapa se adauga sucul de rosii si bulionul peste ea. Se lasa sa fiarba 2-3 minute si se rastorna aceasta..."prajeala" (asa zice bunica ca se numeste) peste fasolea care este fiarta deja.Se adauga si carnatii (daca nu se prajesc separat au nevoie sa fiarba si ei 5-7 minute), sare, piper si marar taiat marunt. Pofta buna!
Cami
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu