Fasole batuta
Ingrediente:
- 200 g fasole;
- o ceapa;
- o lingura pasta de tomate si 50 ml suc de rosii (optional);
- 5-6 graunti de usturoi;
- 2 linguri de ulei;
- sare;
- piper.
Mod de preparare:
Fasolea isi cam tripleaza volumul la fierbere, deci se alge cantitatea de boabe in functie de cata mancare se doreste sa iasa. In mod normal vreo 200 de grame. Se alege fasolea, eliminand boabele "defecte". Se lasa la inmuiat peste noapte in apa. Eu nu fac asta niciodata pt ca nu imi amintesc manevra in timp util. Nu-i asa nenorocire daca se rateaza inmuierea.
Se pune la fiert in apa rece. Cand incepe sa clocoteasca se scurge toata apa si se pune din nou la fiert pana clocoteste din nou. Procedeul se repeta de trei ori pt ca fasolea sa nu provoace...probleme. Tot pt evitarea acelorasi probleme se poate pune la fiert, impreuna cu fasolea, un cartof intreg, curatat de coaja, care se scoate cand fasolea este fiarta sau cand da semne ca incepe sa se sfarame.
Fasolea se fierbe bine (de obicei fierbe in aproximativ o ora si jumatate).
Se aleg boabele si se pun, fara zeama in care au fiert (dar aceasta se pastreaza separat), intr-un vas. Boabele se zdrobesc bine, eventual cu blanderul. Se adauga o lingura de ulei si se freaca bine. Se subtiaza cu zeama pastrata de la fierbere atat cat este nevoie. Se pune usturoi zdrobit. Se adauga sare si piper, dupa gust.
Dupa preferinta, se poate pune deasupra o "prajala": ceapa prajita intr-o lingura de ulei peste care se adauga lingura de bulion si sucul de rosii. Se lasa la fiert 2 minute.
Daca vom servi fasolea batuta ca si aperitiv, se poate decora foarte frumos, pe feliute de paine prajita, cu salata verde, masline etc.
Pofta buna!
O zi delicioasa,
CamiFasole batuta
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu