Crema de zahar ars

crema de zahar ars
Ingrediente:
- 1 l lapte;
- 8 oua;
- 400 g zahar;
- zahar vanilat;
- esenta.




Mod de preparare:
Se aleg doua cratite care sa incapa una in alta in asa fel incat cea mica sa isi sprijine manerele pe gura celei mai mari. Cratita mica trebuie sa aibe capacitatea minima de 1.5 - 2 litri. Cratitele trebuie sa fie potrivite pt cuptor (fara manere de plastic).
Jumatate din cantitatea de zahar se pune la caramelizat in cratita cea mica, la foc mic. Se amesteca continuu pana cand culoarea zaharului devine aurie. Daca zahaul se caramelizeaza prea mult, se arde si devine amar la gust. Imediat ce zaharul este caramelizat se intinde pe peretii cratitei, pana sus, cu mare atentie ca nici o picatura de zahar sa nu ajunga pe maini. E cu adevarat periculos; eu am un semn pe deget de la prima crema gatita acum vreo 15 ani. Cratita astfel pregatita se lasa la racit.

Intre timp, intr-un vas, se amesteca cu mixerul ouale intregi impreuna cu restul de zahar si zaharul vanilat. Se adauga apoi laptele rece si esenta. Se amesteca toata compozitia.
Aceasta compozitie se pune in vasul cu peretii caramelizati care intre timp s-a racit.

In recipientul mare in care sa incapa vasul cu crema se pune apa rece. Apa trebuie sa acopere 2/3 si vasul cu crema. Se dau recipientele la cuptor la foc mediu pentru 45 de minute. In tot acest timp, pentru ca crema sa iasa foarte fina, este indicat sa nu se permita apei din recipentul mare sa fiarba, se completeaza din cand in cand cu apa rece.
Dupa 50 de minute crema se intareste, se face aurie la suprafata si pluteste in siropul rezultat in urma topirii zaharului caramel.

Se lasa la racit si apoi se rastoarna si se taie felii ca pe tort, daca se doreste sa fie servita...elegant. Daca nu, se mananca direct din cratita cea mica, cu lingura, cum mancam eu si sora-mea cand eram mici pana ni se facea rau. :))
crema de zahar ars
Se serveste rece si se poate decora cu frisca.
Pofta buna!
crema de zahar ars

O zi delicioasa,
Cami

4 comentarii:

  1. De reţeta asta nu ştiam.
    Eu o faceam cu vasul direct în cuptor, fără a o mai pune în bain marie.
    Voi încerca şi reţeta ta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamne cum arata :O Trebuie sa fac si eu...

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumos ti-a iesit! Trebuie incercata reteta !

    RăspundețiȘtergere