Clatite cu mere

clatite cu mere

Ingrediente:
- 4 mere;
- 250 ml lapte;
- 4 oua
- 250 g faina;
- o lingura de zahar;
- zahar vanilat;
- coaja de portocala (optional);
- 3 linguri de ulei;
- un praf de sare;
- o lamaie;
- pentru decor: frisca si/sau sos de ciocolata (optional, desi frisca se potriveste de minune in combinatie, ar fi pacat sa lipseasca).

Mod de preparare:
Se amesteca cu mixerul: ouale, laptele, zaharul, zaharul vanilat, coaja de portocala, o lingura de ulei si praful de sare. Apoi se adauga faina treptat si se incorporeaza. Consistenta compozitiei trebuie sa fie asemanatoare cu cea de clatite clasice (nici prea groasa, nici prea subtire).

Merele se curata de coaja, se taie in jumatate, se scoate cotorul, iar apoi fiecare jumatate se taie in felii subtiri. Se stopesc cu zeama de la o lamaie pt a nu isi schimba culoarea. Nu va fie teama, nu e prea multa zeama si nu vor iesi clatitele acre.

In tigaia incinsa se pune putin ulei apoi se toarna un polonic mic de aluat. Rapid se aseaza felii de mar radial si se preseaza in aluat. Se coace la foc potrivit. Se intoarce cu grija si pe partea cealalta.
Se servesc calde cu frisca si orice alte toppinguri preferati. Sunt foarte gustoase si simplu de facut. Recomand cu caldura acest desert.
Pofta buna!
clatite cu mere
O zi delicioasa,
Cami

Ficatei inveliti in bacon

ficatei inveliti in bacon

Ingrediente:
- 5 ficatei de pui;
- 10 felii subtiri si lungi de bacon (se gaseste gata feliat);
- sare;
- piper.




Mod de preparare:
Ficateii de pui se spala, se curata de pielite si se taie in doua. Intr-o tigaie de teflon fara ulei sau pe un gratar de aragaz se pun ficateii la prajit pt 2 minute pe fiecare parte. Peste tigaie sau gratar ar fi bine sa fie pusa o folie de aluminiu; ficateii "sar".

Dupa ce ficateii s-au prajit se sareaza si se pipereza. Apoi se inveleste fiecare bucata de ficatel in cate o felie de bacon si se prinde ruloul rezultat cu o scobitoare.

Intr-o tava de aragaz tapetata cu hartie de copt sau folie de aluminiu se aseaza in picioare rulourile si se pun la cuptor la foc mic pentru 30 de minute.
Pofta buna!
ficatei inveliti in bacon
O zi delicioasa,
Cami

Cartofi suedezi

Cartofi suedezi

Ingrediente:- cartofi (eu am facut 5 de data asta);
- 50 g cascaval;
Pentru sos:
- 5 linguri ulei;
- sare;
- piper.



Mod de preparare: Cartofii se curata de coaja si apoi se cresteaza in partea superioara din loc in loc pana la trei sferturi din grosimea cartofului (vezi poze). Trebuie un pic de migala si grija pt a nu sectiona cartofii mai mult decat e necesar si sa se separe in bucati.
Sosul il preparam din 5 linguri de ulei, sare si piper.
Intr-o tava pt cuptor tapetata cu folie de aluminiu (din acelasi motiv, lipsa ajutorului care spala vase) se aseaza cartofii unii langa altii si se ung cu sos.

Se dau la cuptor pentru 45 de minute. Apoi se pune cascaval ras deasupra fiecarui cartof si se mai pun la cuptor pentru inca 15 minute. De asemenea, se pot pune in fiecare din taieturile din cartofi cate o feliuta de bacon sau de sunca.
Pofta buna!

O zi delicioasa,
Cami

Omleta taraneasca



Ingrediente:
- 3 oua;
- o felie pastrama;
- o felie muschi file;
- o felie sunca;
- o bucatica de salam;
- o ceapa mica;
- 1/2 ardei gras;
- o ciuperca;
- o bucatica de branza;
- o bucatica de cascaval;
- o lingura de ulei;
- patrunjel;
- sare;
- piper.

Mod de preparare:
Mezelurile se taie in bucati mici. Ceapa si ardeiul se taie in cuburi. Ciupercile se taie in felii.

Mezelurile, ceapa, ciupercile si ardeiul se pun intr-o tigaie la calit in ulei. Se vor cali in aproximativ 5 minute. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.

Ouale se bat intr-un castron impreuna cu branza zdrobita cu furculita sau data prin razatoare si patrunjelul tocat.

Aceasta compozitie se toarna in tigaie. Se lasa la foc foarte mic aproximativ 5 minute pana se solidifica si oul de deasupra.
Omleta se poate intoarce, dar mie nu-mi iese manevra aceasta fara a se rupe omleta, asa ca prefer sa o las la foc mic astfel incat sa se faca si desupra si sa nu mai fie nevoie sa o intorc.
Cand omleta este inchegata se presara cascavalul ras deasupra si se mai lasa pe foc jumatate de minut ca sa se topeasca.
Se pune pe o farfurie si se decoreaza dupa gust :).
Pofta buna!
omleta taraneasca
O zi delicioasa,
Cami

Pui cu smantana

pui cu smantana

Ingrediente pt 4 portii:
- un piept de pui;
- 4 ciuperci;
- o ceapa;
- un morcov;
- 1/2 ardei gras;
- 200 ml smantana;
- 50 g cascaval;
- 50 g branza topita;
- 2-3 linguri de ulei;
- 1/4 legatura de marar;
- sare;
- piper;

Mod de preparare:
Pieptul de pui se taie cubulete. Ceapa si ardeiul se taie si ele cubulete. Ciupercile se taie in felii subtiri. Morcovul si cascavalul se dau pe razatoare.
Pieptul de pui, ciupercile, ceapa, morcovul si ardeiul gras se pun la calit in ulei intr-o tigaie.


Dupa ce se calesc aproximativ 10 minute se adauga smantana, cascavalul ras si branza topita. Se amesteca in continuu timp de 3 minute. Se adauga mararul tocat, sarea si piperul si se opreste focul.
Se serveste fierbinte.


De data aceasta am folosit pentru puiul cu smantana o garnitura de ciuperci umplute. Reteta ciupercilor umplute este aici.
Pofta buna!
pui cu smantana
O zi delicioasa.
Cami

Ciuperci umplute

Ciuperci umplute
Ciuperci umplute
Ingrediente pt 2 portii:
- 15 ciuperci;
- o ceapa;
- 1/4 legatura de marar;
- 2 linguri ulei;
- 50 g cascaval;
- sare;
- piper.



Mod de preparare:
Compozitia pt umplere:
Ciupercile se curata si li se scoate piciorusul cu grija, pt a nu se rupe palariile.
Piciorusele se taie in cubulete, la fel si ceapa. Se pun la calit impreuna cu cele 2 linguri de ulei intr-o tigaie. Cand sunt calite se adauga mararul tocat, sarea si piperul.
Palariile ciupercilor se aseaza intr-o tava imbracata in folie de alumniniu (mai ales daca nu avem ajutor de bucatar pt spalatul vaselor). In aceeasi tava se pun si cateva cubulete de unt sau 1 lingura ulei.
Palariile se umplu cu compozitia de mai sus. Se introduc la cuptor la foc mijlociu pt 25 de minute.

Apoi se pune cascavalul ras deasupra si se mai lasa pentru inca 5 minute.
Pofta buna!

O zi delicioasa,
Cami

Mancare de mazare

mancare de mazare

Ingrediente:
- 2 borcane mazare (sau 700g mazare proaspata);
- un piept de pui;
- o ceapa;
- 3-4 linguri pasta de tomate;
- 3 liguri ulei;
- o legatura de marar;
- sare;
- piper.


Mod de preparare:
Se taie ceapa marunt si pieptul de pui in bucati mari.
Impreuna se pun la calit in ulei. Se lasa cateva minute pe fiecare parte, avand grija sa nu se arda.
Apoi se adauga o cana cu apa. Se lasa la fiert 15-20 minute.
Mazarea se pune intr-o strecuratoare si se spala.
Apoi se adauga peste ceapa si pui si se pune apa cat sa acopere mazarea.

Se lasa la fiert 20 minute. Se adauga pasta de tomate. Se mai fierbe inca 5 minute apoi se sareaza si pipereaza, se pune mararul tocat si se opreste focul.
Pofta buna!
mancare de mazare
O zi delicioasa,
Cami

Ciorba de pui

Ciorba de pui

Ingrediente:
- 5 aripioare de pui;
- 2 cartofi;
- o ceapa;
- 2 morcovi;
- 1 pastarnac;
- o telina mica;
- un ardei gras;
- 3 linguri orez;
- 300 ml suc de rosii;
- o legatura patrunjel;
- 2 liguri ulei;
- sare;
- piper.
Mod de preparare:
Aripioarele de pui se spala si se separa in cele 3 parti componente. Partea cea mai mica nu se foloseste, se arunca. Se pun la fiert in apa rece. Dupa ce dau in colocot se arunca apa, se pune alta si se pun din nou la foc (se face asta pt a nu se forma spuma deasupra ciorbei).
Se curata cartofii, ceapa, morcovii, pastarnacul si telina. Se taie toate in cubulete. Ardeiul gras (eu am folosit 3 sferturi de ardei colorati; imi plac cum arata) se taie si el cubulete.

Toate ingredientele si cele 2 linguri de ulei se pun peste aripioare.
Se lasa la fiert aproximativ 45 min, amestecand din cand in cand. Dupa acest timp se adauga orezul. Se mai lasa la fiert inca 15 minute, apoi se adauga sucul de rosii. Dupa alte 5 minute se sareaza si se pipereaza dupa gust si se adauga patrunjelul tocat.
Se poate adauga un ou batut. Daca se adauga pur si simplu se formeaza "zdrente". Daca se pune peste ou un polonic de ciorba fierbinte si abia apoi se pune toata compozitia in oala, oul se va omogeniza in ciorba. De asemenea, se poate adauga bors. Eu prefer sa pun cateva bobite de sare de lamaie, nu-mi place borsul.
Pofta buna!

O zi delicioasa,
Cami

Hamburger

hamburger
Ingrediente pt 4 bucati:
- 300 g carne tocata de vita/porc/pui (dupa preferinta);
- un ou;
- sare;
- piper;
- condimente pt carne (in functie de carnea aleasa);
- 4 chifle;
- un sfert de varza alba sau rosie;
- 5 cartofi + ulei pt prajit;
- 2 rosii;
- maioneza;
- ketchup;
Mod de preparare:
Carnea tocata se amesteca cu oul, sarea, piperul si condimentele.
Din amestecul rezultat se modeleaza 4 chiftele dupa dimensiunile chiflei si cu grosimea de aproximativ 1 cm. Chiftelele se prajesc pe gratar sau in tigaia de teflon pe ambele parti.
In timp ce se prajesc chiftelele se pun la prajit cartofii, se taie varza ca pt salata, se taie rosiile felii.
Varza se amesteca cu maioneza.
Cartofii prajiti se amesteca cu ketchup-ul.
Se taie chifla in doua si se pun in interiorul ei o chiftea, cartofi prajiti, varza si rosie.
Se pot adauga oricare alte ingrediente preferate (castraveti murati, ceapa etc).
Pofta buna!
hamburger

O zi delicioasa,
Cami

Salata de fasole boabe


Ingrediente pt 4 portii:
- 300 g fasole boabe (de preferat, pt aspect, fasole cu bob mare si colorat);
- o ceapa rosie;
- salata verde, ceapa verde, castravete, ridichie (dupa gust);
- otet balsamic (dupa gust);
- ulei (dupa gust);
- sare (dupa gust);
- piper (dupa gust).

Mod de preparare:
Se alege fasolea, eliminand boabele "defecte". Se lasa la inmuiat peste noapte in apa. Eu nu fac asta niciodata pt ca nu imi amintesc manevra in timp util. Nu-i asa nenorocire daca se rateaza inmuierea. Se spala si se pune la fiert in apa rece. Cand incepe sa clocoteasca se scurge toata apa si se pune din nou la fiert pana clocoteste din nou. Procedeul se repeta de trei ori pt ca fasolea sa nu provoace...probleme. Tot pt evitarea acelorasi probleme se poate pune la fiert, impreuna cu fasolea, un cartof intreg, curatat de coaja, care se scoate cand fasolea este fiarta sau cand da semne ca incepe sa se sfarame.
Fasolea se lasa la fiert, dar nu atat de mult incat boabele sa se sfarame, ele trebuie sa ramana intregi, dar totusi fierte. Apoi se scurge de toata apa si se lasa la racit.
Pe un platou se face un pat de salata verde, ceapa verde, castravetele si ridichiile amestecate cu ulei, otet balsamic, si sare.
Intr-un bol se amesteca fasolea rece, ceapa rosie taiata solzisori, sare, piper, ulei si otet balsamic.
Amestecul se aseaza peste patul de salata verde.
Pofta buna!

O zi delicioasa,
Cami

Salata de ton (a la Holanda)



Ingrediente pt 4 portii:
- 2 conserve cu ton bucati in suc propriu;
- 1 conserva mica porumb (300 g);
- orez fiert (50 g, masurat cand e nefiert) ;
- maioneza (200 g);
- zeama de lamaie (dupa gust);
- sare (dupa gust);
- piper (dupa gust).


Mod de preparare
:
Se fierbe orezul. Eu folosesc orez Uncle Ben's ambalat in cutii de carton, iar in interior sunt 4 pungute mici de plastic cu cate 125 g orez nefiert . Una din acele pungute o folosesc. Dar numai jumatate din cantitatea de orez dintr-o punguta. Cealalta jumatate o folosesc pt alt fel de mancare (de obicei il fac cu ciuperci si curry si il folosim ca si garnitura). Sau, daca se dubleaza cantitatea celorlalte ingrediente , se foloseste tot orezul dintr-o punguta.
Evident, merge si orez normal, dar din acela cu bob lung. Nu se fierbe foarte mult pt ca boabele sa nu se lipeasca intre ele.
Dupa fierbere orezul se lasa sa se racesca.
Porumbul si tonul se scurg de zeama.
Maioneza ar trebui sa fie din cea facuta in casa. Se face foarte usor dintr-un galbenusurile de la un ou fiert si unul crud, zeama de lamaie si 150 ml ulei. Reteta este aici. Daca e graba mare se poate folosi si din cea cumparata.


Se amesteca tonul sfaramitat cu porumbul, orezul, zeama de lamaie, sarea si piperul. Apoi se adauga maioneza si se amesteca din nou. Pe langa ingredientele de mai sus se pot pune si castraveti murati taiati cubulete si scursi de zeama.
Pofta buna!
de ton
O zi delicioasa,
Cami
salata